Zupa Azteka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kilka lat mieszkałam w Meksyku. Od znajomych Meksykanów dostałam różne ciekawe przepisy, m.in. na tę oryginalną i bardzo smaczną zupę. Teraz często gotuję ją dla mojej rodziny.

Składniki:

  • ● 3 pomidory
    ● 1/2 cebuli
    ● 1 ząbek czosnku
    ● 2 l rosołu
    ● ser mozzarella
    ● 2 awokado
    ● 3 papryczki chili
    ● kilka gałązek bazylii i tymianku
    Na tortillas:
    ● 30 dag mąki kukurydzianej
    ● 15 dag mąki pszennej
    ● 10 dag margaryny
    ● sól
    ● 1,5 szkl. wody
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa azteka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa Azteka 1. Przygotowujemy tortillas.
    Z podanych składników zagniatamy
    ciasto, dzielimy je na
    niewielkie kulki i zostawiamy
    na pół godziny. Następnie ciasto
    rozwałkowujemy na cienkie
    placki (śr. 20 cm) i smażymy
    na natłuszczonej olejem
    patelni.
  • Zupa Azteka 2. Obrane pomidory, cebulę
    i czosnek miksujemy, przecieramy
    przez sito i podgrzewamy
    na patelni. Następnie wlewamy
    do rosołu.
  • Zupa Azteka 3. Na patelni podgrzewamy
    pokrojone na kawałki i oczyszczone
    z nasion papryczki. Dodajemy
    do rosołu, podgrzewamy
    na małym ogniu, aby zupa
    nabrała aromatu.
  • 4. Dodajemy bazylię i tymianek.
    Na talerzach układamy
    pokrojony w kostkę ser, kawałki
    tortillas i kawałki awokado.
    Zalewamy gorącym rosołem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować