Kilka lat mieszkałam w Meksyku. Od znajomych Meksykanów dostałam różne ciekawe przepisy, m.in. na tę oryginalną i bardzo smaczną zupę. Teraz często gotuję ją dla mojej rodziny.
Składniki:
● 3 pomidory
● 1/2 cebuli
● 1 ząbek czosnku
● 2 l rosołu
● ser mozzarella
● 2 awokado
● 3 papryczki chili
● kilka gałązek bazylii i tymianku
Na tortillas:
● 30 dag mąki kukurydzianej
● 15 dag mąki pszennej
● 10 dag margaryny
● sól
● 1,5 szkl. wody
● olej
1.Przygotowujemy tortillas.
Z podanych składników zagniatamy
ciasto, dzielimy je na
niewielkie kulki i zostawiamy
na pół godziny. Następnie ciasto
rozwałkowujemy na cienkie
placki (śr. 20 cm) i smażymy
na natłuszczonej olejem
patelni.
2.Obrane pomidory, cebulę
i czosnek miksujemy, przecieramy
przez sito i podgrzewamy
na patelni. Następnie wlewamy
do rosołu.
3.Na patelni podgrzewamy
pokrojone na kawałki i oczyszczone
z nasion papryczki. Dodajemy
do rosołu, podgrzewamy
na małym ogniu, aby zupa
nabrała aromatu.
4.Dodajemy bazylię i tymianek.
Na talerzach układamy
pokrojony w kostkę ser, kawałki
tortillas i kawałki awokado.
Zalewamy gorącym rosołem.
Komentarze