Zupa ALA FLAKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pikantna zupa w smaku flaków, zaskoczyło domowników.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 4 litry: 60 dkg świeżych skór wieprzowych (pozyskane np ze świeżego boczku), 1 marchew, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki majeranku, 1 łyżeczka papryki ostrej suszonej lub 1edna świeża papryczka chili, 1 1/2 cebuli, 1 śmietana 200ml, 1 łyżka mąki do zawiesiny, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól pieprz.

Zupa ala flaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 2 litrach wody lekko osolonej gotujemy świeże skóry wieprzowe przez około 1 1/2 godziny. Wyjmujemy do ostudzenia, a następnie kroimy w paski o szerokości 5 milimetrów.
    Do garnka wkładamy pokrojone paski skóry, wcześniej pokrojoną w paski cebulę, oraz pozostałe składniki. Całość zalewamy dodatkowo 2-ma litrami wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu zageszczamy zupę zawiesiną z maki i śmietany.

Porady

Zawiesinę można przygotować bez użycia śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy