Zupa z papryką konserwową

4.49 (205 ocen)

  • 20 min

Pyszna, kolorowa zupa, cieszy oczy i podniebienie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    1 por
    kawałek korzenia selera
    3 ziemniaki
    kostka rosołowa
    kilka kawałków papryki konserwowej
    pół puszki kukurydzy konserwowej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    natka pietruszki
    ziele angielskie, liść laurowy
    sól, czarny pieprz
    pieprz ziołowy, słodka papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.49 (205 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z papryką konserwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew kroimy w talarki, pietruszkę, pora i selera w drobną kostkę. Warzywa zalewamy 1,5 litrem wrzątku, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu.
  • 2. Ziemniaki i paprykę konserwową kroimy w kostkę, osączamy kukurydzę konserwową. Do gotujących się warzyw dodajemy ziemniaki, a gdy zmiękną, dodajemy paprykę i kukurydzę.
  • 3. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i słodką papryką w proszku, sprawdzając smak zupy. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy posypane natką pietruszki.

Porady

Do zupy można dodać ostrej papryki w proszku lub przyprawy chilli, wtedy będzie w wersji pikantnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować