Zupa z papryką konserwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew kroimy w talarki, pietruszkę, pora i selera w drobną kostkę. Warzywa zalewamy 1,5 litrem wrzątku, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu.
2.Ziemniaki i paprykę konserwową kroimy w kostkę, osączamy kukurydzę konserwową. Do gotujących się warzyw dodajemy ziemniaki, a gdy zmiękną, dodajemy paprykę i kukurydzę.
3.Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i słodką papryką w proszku, sprawdzając smak zupy. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy posypane natką pietruszki.
Porady
Do zupy można dodać ostrej papryki w proszku lub przyprawy chilli, wtedy będzie w wersji pikantnej.
Komentarze