Zroślak

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję co dzień dla 5-osobowej rodziny. Zroślaki są naszą ulubioną przekąską, zwłaszcza gdy urządzamy w domu wieczór kinowy (wszyscy uwielbiamy oglądać filmy).

Składniki:

  • Ciasto: 4 szkl. mąki
    ● jajko
    ● 4 dag drożdży
    ● łyżeczka cukru
    ● 2 łyżeczki soli
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 1/2 szkl. ciepłej wody
    ● 1/4 szkl. oleju
    ● dowolne przyprawy ziołowe
    Farsz: 30 dag kiełbasy
    ● 20 dag pieczarek
    ● papryka
    ● cebula
    ● olej
    ● zioła prowansalskie
    Oraz: 10 dag startego żółtego sera
    ● jajko
    ● łyżka keczupu
    ● gotowy sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Zroślak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski z mąką wkruszamy
    drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy
    ciepłym mlekiem. Odstawiamy.
    Dodajemy pozostałe
    składniki i zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Zroślak 2. Na patelni podsmażamy
    drobno pokrojone pieczarki, cebulę
    i kiełbasę. Dodajemy pokrojoną
    paprykę, doprawiamy.
  • Zroślak 3. Z ciasta wycinamy kulki, nakładamy
    farsz i zawijamy. Układamy
    ciasno na blasze. Wierzch
    smarujemy jajkiem rozkłóconym
    z keczupem. Posypujemy żółtym
    serem. Pieczemy 35 minut
    w 200 °C. Podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować