Gotuję co dzień dla 5-osobowej rodziny. Zroślaki są naszą ulubioną przekąską, zwłaszcza gdy urządzamy w domu wieczór kinowy (wszyscy uwielbiamy oglądać filmy).
Składniki:
Ciasto: 4 szkl. mąki
● jajko
● 4 dag drożdży
● łyżeczka cukru
● 2 łyżeczki soli
● 1/2 szkl. mleka
● 1/2 szkl. ciepłej wody
● 1/4 szkl. oleju
● dowolne przyprawy ziołowe
Farsz: 30 dag kiełbasy
● 20 dag pieczarek
● papryka
● cebula
● olej
● zioła prowansalskie
Oraz: 10 dag startego żółtego sera
● jajko
● łyżka keczupu
● gotowy sos czosnkowy
1.Do miski z mąką wkruszamy
drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy
ciepłym mlekiem. Odstawiamy.
Dodajemy pozostałe
składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Z ciasta wycinamy kulki, nakładamy
farsz i zawijamy. Układamy
ciasno na blasze. Wierzch
smarujemy jajkiem rozkłóconym
z keczupem. Posypujemy żółtym
serem. Pieczemy 35 minut
w 200 °C. Podajemy z sosem.
Komentarze