Zrazy z wołowiny

0 (0 ocen)

Prawdziwie klasyczne zrazy wołowe.

Składniki:

  • 4 płaty wołowiny zrazowej
    4 łyżeczki oleju do posmarowania płatów
    2 łyżeczki ostrej musztardy do posmarowania
    8 plastrów wędzonego boczku
    2 nieduże ogórki kiszone przekrojone wzdłuż na ćwiartki
    1 średnia cebula pokrojona w piórka
    mąka do obtoczenia zrazów
    olej lub smalec do zrumienienia

    składniki do sosu :
    2 liscie laurowe, 4 ziela angielskie, 2 cebule pokrojone w piórka i przysmażone, garść suszonych grzybów
    zasmażka z 2-ch łyżek mąki na maśle lub smalcu dodana na sam koniec

Zrazy z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15h6hal 1. Płaty wołowe rozklepać cienko, przyprawić solą i pieprzem, posmarować olejem i musztardą, na każdym położyć 2 plasterki boczku, 1/4 ogórka, kilka piórek cebuli i zawinąć w roladkę. Spiąć szpilkami do zrazów lub obwiązać nitką. Obtoczyć w mące i przysmażyć na rumiano na gorącym tłuszczu, potem przełożyć do płaskiego rondla, zalać bulionem lub gorącą wodą, dodać przysmażoną cebulkę i przyprawy.
    Gotować aż zrazy będą miękkie, na koniec zrobić zasmażkę i dodać do sosu.
    SMACZNEGO!!

Komentarze

Podobne przepisy