4 płaty wołowiny zrazowej
4 łyżeczki oleju do posmarowania płatów
2 łyżeczki ostrej musztardy do posmarowania
8 plastrów wędzonego boczku
2 nieduże ogórki kiszone przekrojone wzdłuż na ćwiartki
1 średnia cebula pokrojona w piórka
mąka do obtoczenia zrazów
olej lub smalec do zrumienienia
składniki do sosu :
2 liscie laurowe, 4 ziela angielskie, 2 cebule pokrojone w piórka i przysmażone, garść suszonych grzybów
zasmażka z 2-ch łyżek mąki na maśle lub smalcu dodana na sam koniec
Zrazy z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty wołowe rozklepać cienko, przyprawić solą i pieprzem, posmarować olejem i musztardą, na każdym położyć 2 plasterki boczku, 1/4 ogórka, kilka piórek cebuli i zawinąć w roladkę. Spiąć szpilkami do zrazów lub obwiązać nitką. Obtoczyć w mące i przysmażyć na rumiano na gorącym tłuszczu, potem przełożyć do płaskiego rondla, zalać bulionem lub gorącą wodą, dodać przysmażoną cebulkę i przyprawy.
Gotować aż zrazy będą miękkie, na koniec zrobić zasmażkę i dodać do sosu.
SMACZNEGO!!
Komentarze