Zrazy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Posolić, posypać pieprzem. Suszone pomidory pokroić w plastry, ułożyć na mięsie i zwinąć w zrazy, spinając wykałaczkami.
Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki lub garnka, podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewając wodą i obracając na drugą stronę zrazy.
2.Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, oliwę, wymieszać
Porady
Z powstałego wywaru ze zrazów możemy zrobić sos zagęszczając go wodą z rozmieszaną z mąką - pół szklanki wody i 2 łyżki mąki.
Komentarze