Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem

4.5 (186 ocen)

  • 15 min

Zrazy często robię bo moje dzieci po prostu je uwielbiają

  • 15 min

Składniki:

  • mięso mielone mieszane -500 g
    bułka czerstwa -1 szt
    jajko -1 szt
    mąka
    cebula -1 szt
    tłuszcz do smażenia
    sól i pieprz
    ogórki kiszone
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do miski, dodać bułkę, cebulę, jajko, sól i pieprz. Dobrze wyrobić masę. Masa powinna być jednolita i gładka.
  • 2. NADZIENIE:
    Ogórki kiszone pokroić w słupki.
  • 3. Nabierać ręką porcje mięsa, lekko spłaszczyć, kłaść po jednym słupku ogórka, dobrze zlepiać i formować podłużne zrazy, obtaczać w mące
  • Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem 4. Zrazy smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  • Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem 5. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu kilka minut. Podawać z ziemniakami i wiosenną surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować