Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do miski, dodać bułkę, cebulę, jajko, sól i pieprz. Dobrze wyrobić masę. Masa powinna być jednolita i gładka.
2.NADZIENIE:
Ogórki kiszone pokroić w słupki.
3.Nabierać ręką porcje mięsa, lekko spłaszczyć, kłaść po jednym słupku ogórka, dobrze zlepiać i formować podłużne zrazy, obtaczać w mące
4. Zrazy smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
5.Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu kilka minut. Podawać z ziemniakami i wiosenną surówką
Komentarze