• Zrazy z marchewką i porem

    Dodane przez: agarybak76

  • Apetycznie wyglądają i szybko znikają z talerzy.

  • Składniki

    6 plastrów (po ok.10 dag) schabu
    1 por
    2 średnie marchewki
    6 cienkich plastrów szynki
    3 łyżki mąki
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz
    sałata i pomidory i szczypiorek do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.

    Schab oprósz solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę.

    2.

    Por oczyść, podziel na liście. Marchewkę obierz, potnij na dość cienkie plasterki. Zielone liście pora sparz trzy minuty we wrzątku, marchewkę ugotuj do miękkości. Odstaw do wystygnięcia.

    3.

    Przyprawione kotlety rozbij. Przykryj porem, wędliną i plasterkami marchewki. Mięso zwiń, roladki zepnij wykałaczkami.

    4.

    Na patelni rozgrzej olej. Oprószone mąką zrazy zrumień na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej odrobiną wody. Piecz ok.20 min w temp.180 st. Przełóż na talerze. Udekoruj sałatą, szczypiorkiem i pomidorkami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, moj_niedzielny_obiad, por, marchew
  • 2 komentarze
    • RedakcjaPP
      2012-09-14T11:53:04+02:00 RedakcjaPP
      Ależ apetyczne! :-). Aga w przepisie wykorzystujesz tylko zielone liście pora? Basia
    • agarybak76
      2012-09-14T12:15:04+02:00 agarybak76
      Tak Basiu, w tym przepisie dodałam tylko zieloną część pora. W smaku liść może nie jest rewelacyjny, ale posiada mnóstwo cennych witamin. Warto używać liście pora np. do surówek lub zup a wtedy nasze dania nabiorą wyjątkowego smaku.

Dodane przez: agarybak76

agarybak76 333

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-09-13T17:05:31+02:00

563 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »