Zrazy z karkówki pieczone

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

Smaczna i tańsza wersja tradycyjnych zrazów !

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki

    20 dag boczku wędzonego

    4-5 ogórków kiszonych

    2-3 cebule

    2-3 łyżki keczupu

    2-3 łyżeczki przyprawy do karkówki

    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy z karkówki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w plastry grubości około 1 cm. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety.

  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Boczek tniemy w słupki o szerokości 1 cm i długości około 3 cm. Ogórki kiszone dzielimy na ćwiartki.

  • 3. Rozbite plastry karkówki rozkładamy na stole, posypujemy pieprzem i solą. Na każdym plastrze układamy po słupku boczku, cebuli i ogórka kiszonego. Zrazy zawijamy, składając brzegi do środka. Posypujemy przyprawą przygotowaną z wymieszanych składników i smarujemy keczupem.

  • 4. Zrazy wkładamy do rękawa do pieczenia (bez dodatkowego tłuszczu) i wlewamy 2 łyżki wody. Wstawiamy na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować