zrazy z karkówki

0 (0 ocen)

zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa a sos można zamrozić i będzie później np. do kopytek, makaronu.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • karkówka 6 porcji bez kości, musztarda sarepska 6 łyżeczek, boczek wędzony 15 dag, ogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku

Zrazy z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki
  • etap 2. każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami
  • etap 3. na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką
  • etap 4. do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku na koniec dać pieprz, przyprawę w płynie
  • etap 5. rano z garnka zebrałam tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty

Porady

zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu

Komentarze

Podobne przepisy