Zrazy wołowe z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe/zrazówka/opłukać,osuszyć,polać ciemnym rumem i oliwą,oprószyć pieprzem,wegetą i wynieść w chłód na 1-24 godz.Potem pokroić w plastry,rozbić przez folię na cienkie plastry i każdy z nich zanurzać na sekundę w marynacie,osączać,oprószyć pieprzem i wegetą,układać piętrowo 1 na drugi.Następnie po przyprawieniu wszystkich plastrów smarować je z 1 strony serkiem topionym.
FARSZ:
=
Kapusty pekińskie drobno poszatkować,wrzucić na lekko osolony wrzątek,z odrobiną cukru,masła i wina białego,blanszować od momentu zawrzenia 3-4 minuty.Potem dokładnie osączyć,lekko naciskając łyżką.Gdy przestygnie,doprawić wegetą,pieprzem,dodać 2-3 łyżki bułki tartej i trochę sera startego drobno/parmezan/
Wymieszać,wywar zachować.
Na każdym płacie mięsa posmarowanym serkiem topionym nakładać porcję farszu i zrolować,spiąć wykałaczką.
Ja przed nałożeniem farszu położyłam jeszcze po plastrze wędzonego boczku lub szynki dojrzewającej.
Roladki otaczać w mące,obsmażyć na rumiano,przełożyć do rondla,podlać winem,dodać resztę poszatkowanej kapusty,1 czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę,4-5 ziaren ziela ang.,2 listki laurowe,wywar z odciśniętej kapusty,kostkę bulionową wołową, masło i dusić 1,5 godz.
Na koniec dodać zieleninę,majeranek,śmietanę.
Komentarze