Zrazy wołowe z kapustą pekińską

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wołowina zrazówka ok. 1 kg
    Pieprz, przyprawa uniwersalna,ciemny rum i oliwa
    1 serek topiony
    Farsz:
    1-2 kapusty pekińskie
    Sól, trochę masła, wina i cukru do wrzątku
    przyprawa uniwersalna, pieprz,
    2-3 łyżki bułki tartej
    2-3 łyżki startego sera żółtego
    Ew po 1 plasterku szynki dojrzewającej na każdą roladkę
    Mąka do panierki
    ¼ szklanki wina
    1 czerwona cebula
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    Kostka bulionowa wołowa
    1 łyżka masła
    Majeranek
    Natka pietruszki lub koperek
    ¼ szklanki smietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy wołowe z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy wołowe z kapustą pekińską 1. Mięso wołowe/zrazówka/opłukać,osuszyć,polać ciemnym rumem i oliwą,oprószyć pieprzem,wegetą i wynieść w chłód na 1-24 godz.Potem pokroić w plastry,rozbić przez folię na cienkie plastry i każdy z nich zanurzać na sekundę w marynacie,osączać,oprószyć pieprzem i wegetą,układać piętrowo 1 na drugi.Następnie po przyprawieniu wszystkich plastrów smarować je z 1 strony serkiem topionym.

    FARSZ:
    =
    Kapusty pekińskie drobno poszatkować,wrzucić na lekko osolony wrzątek,z odrobiną cukru,masła i wina białego,blanszować od momentu zawrzenia 3-4 minuty.Potem dokładnie osączyć,lekko naciskając łyżką.Gdy przestygnie,doprawić wegetą,pieprzem,dodać 2-3 łyżki bułki tartej i trochę sera startego drobno/parmezan/
    Wymieszać,wywar zachować.
    Na każdym płacie mięsa posmarowanym serkiem topionym nakładać porcję farszu i zrolować,spiąć wykałaczką.
    Ja przed nałożeniem farszu położyłam jeszcze po plastrze wędzonego boczku lub szynki dojrzewającej.
    Roladki otaczać w mące,obsmażyć na rumiano,przełożyć do rondla,podlać winem,dodać resztę poszatkowanej kapusty,1 czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę,4-5 ziaren ziela ang.,2 listki laurowe,wywar z odciśniętej kapusty,kostkę bulionową wołową, masło i dusić 1,5 godz.
    Na koniec dodać zieleninę,majeranek,śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować