Zrazy wołowe w sosie

5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować. W kuchni chętnie pomaga mi moja 5-letnia córeczka Klaudia. Często bywają u mnie goście na różnych imprezach, a gdy podaję zrazy wołowe, wszyscy są zachwyceni.

Składniki:

  • 8 plastrów wołowiny zrazowej (ok. 1 kg)
    8 plastrów wędzonki (np. boczku)
    łyżka oleju
    2 łyżki masła
    2 szklanki bulionu grzybowego (z kostki)
    6-7 łyżek śmietany
    4 łyżki musztardy
    kiszone ogórki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy wołowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy wołowe w sosie 1. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, oprószamy pieprzem
    i solą. Każdy plaster smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy plaster wędzonki oraz pasek kiszonego ogórka.
  • Zrazy wołowe w sosie 2. Ciasno zwijamy i mocno obwiązujemy bawełnianą nicią.
  • Zrazy wołowe w sosie 3. W garnku rozgrzewamy olej i masło, obsmażamy zrazy, zalewamy gorącym bulionem i dusimy do miękkości. Wyjmujemy i zdejmujemy nitki.
  • Zrazy wołowe w sosie 4. Do sosu dodajemy śmietanę. Mieszamy, wkładamy zrazy. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować