Lubię gotować. W kuchni chętnie pomaga mi moja 5-letnia córeczka Klaudia. Często bywają u mnie goście na różnych imprezach, a gdy podaję zrazy wołowe, wszyscy są zachwyceni.
Składniki:
8 plastrów wołowiny zrazowej (ok. 1 kg)
8 plastrów wędzonki (np. boczku)
łyżka oleju
2 łyżki masła
2 szklanki bulionu grzybowego (z kostki)
6-7 łyżek śmietany
4 łyżki musztardy
kiszone ogórki
sól, pieprz
Zrazy wołowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, oprószamy pieprzem
i solą. Każdy plaster smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy plaster wędzonki oraz pasek kiszonego ogórka.
2.Ciasno zwijamy i mocno obwiązujemy bawełnianą nicią.
3.W garnku rozgrzewamy olej i masło, obsmażamy zrazy, zalewamy gorącym bulionem i dusimy do miękkości. Wyjmujemy i zdejmujemy nitki.
4.Do sosu dodajemy śmietanę. Mieszamy, wkładamy zrazy. Podajemy na ciepło.
Komentarze