Zrazy wołowe w pełnoziarnistych bułkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smarujemy musztardą, układamy na nim słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i cebulę. Zraz zawijany bardzo dokładnie i spinamy wykałaczką. Następnie obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, mięso przekładamy do garnka , na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stanie się złota przekładamy ją do zrazów, podlewamy całość wrzącą wodą (ok. 1/2 litra) i dusimy do miękkości mięsa, jeśli woda za szybko odparuje uzupełniamy wodą.
2.Pod koniec sos doprawiamy solą,mielona papryka i pieprzem,mozna zagęscic mąka.Ze zrazów usuwamy wykałaczki.Z bułek wydrążamy łyżeczką miąższ,wkładamy zraz,polewamy sosem i przykrywamy gorna czescią bułki.Podajemy.
Komentarze