Zrazy wołowe

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Zrazy wołowe jako potrawa bardzo pracochłonna świetnie nadaje się na niedzielny obiad.Tym razem podam zrazy na wieczór walentynkowy .

  • 40 min

Składniki:

  • Zrazy wołowe
    Składniki:
    wołowina zrazowa 0,5 kg
    •boczek surowy 20 dag
    •sól do smaku
    •pieprz mielony do smaku
    •papryka ostra mielona do smaku
    •pieprz ziołowy do smaku
    •ogórek konserwowy 4 szt.
    •musztarda sarepska 4 łyżka
    •cebula 2 szt. mała
    •mąka pszenna 8 łyżek
    •rosół w kostkach 2 kostki
    •margaryna 1 kostka do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. 0,5 kg mięsa wołowego zrazowego, kroimy w plastry , rozbijamy cienko.
    2. Każdy plaster oprószamy sola, pieprzem, papryką ostrą i pieprzem ziołowym.
    3. Następnie plastry mięsa smarujemy cienko musztardą sarepską, kładziemy rozbity plasterek boczku surowego, mały kawałek cebuli , i plasterek ogórka konserwowego.
    4. Zawijamy, sznurujemy nitką.
    5. Obtaczamy w mace.
    6. Smażymy na rozgrzanej margarynie do smażenia na brązowo.
    7. Po podsmażeniu obgotowujemy w wywarze z dodatkiem rosołków i przypraw około 2 godz.
    8. Podajemy na gorąco z surówką i ziemniakami.
    Prze podaniem nie zapomnijmy zdjąć nitki.

Porady

Wołowina musi byc dobrej jakości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować