Zrazy wieprzowe ze szpinakiem

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od czasu, gdy mama zaczęła uprawiać na działce szpinak, nie tylko zaczęłam go przyrządzać na różne sposoby, ale również zamrażam, aby zawsze mieć pod ręką.

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    olej
    smalec
    cebula

    Farsz:
    25 dag szpinaku
    jajko
    3 ząbki czosnku
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    2 łyżki keczupu
    przyprawy: mielona słodka papryka
    czerwony delikat do mięs
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy wieprzowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy wieprzowe ze szpinakiem 1. Szpinak myjemy, osączamy i drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak, mieszamy. Doprawiamy do
    smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem i keczupem. Po chwili wbijamy jajko i smażymy, mieszając, aż białko się zetnie. Studzimy.
  • 2. Plastry schabu cienko rozbijamy. Smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy, chowając brzegi. Zrazy mocno obwiązujemy nicią kuchenną.
  • 3. W rondlu roztapiamy smalec. Zrazy obsmażamy ze wszystkich stron, aż tłuszcz zbrązowieje. Podlewamy wodą, dusimy. Doprawiamy do smaku majerankiem, przyprawą uniwersalną, papryką, delikatem i pieprzem. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Zrazy z sosem doskonale smakują
    z kaszą gryczaną lub brązowym ryżem.

Porady

● Doskonałe w połączeniu ze szpinakiem są również filety z kurczaka lub indyka. ● Farsz szpinakowy możemy urozmaicić, dodając (zamiast keczupu) pokruszony ser feta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować