Zrazy wieprzowe zawijane

4.33 (186 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zrazy można wykonać z różnych gatunków mięsa. Mięso najczęściej tnie się w plastry, faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, ogórki kiszone.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka: 5 plastrów
    - musztarda sarepska: 5 łyżeczek
    - sól i pieprz czarny: 5 szczypt
    - ogórek kiszony: 1 sztuka
    - boczek plaster 1 cm: 1 plaster
    - cebula: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.33 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy wieprzowe zawijane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karkówki dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso smarujemy się ostrą musztardą, układamy na środku słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zrazy zawijamy dokładnie, obwiązujemy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczkami. Następnie obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stanie się złota, podlewamy całość wrzącą wodą i dusimy do miękkości mięsa. Podczas duszenia tworzy się pyszny, aromatyczny sos.Podajemy z puree ziemniaczanymi i buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować