Zrazy wieprzowe

4.5 (197 ocen)

Zrazy - z mięska wieprzowego - wspaniały pomysł na obiad :)

Składniki:

  • - 6 kotletów ze schabu
    - 2 duże białe cebule
    - 1 duży kiszony ogórek
    - 2 marchewki
    - sól, pieprz do smaku
    - 3 plastry boczku wędzonego
    - 3 ząbki czosnku
    - olej do smażenia
    - liście laurowe, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety dokładnie myjemy i cienko rozbijamy. Z każdej strony obsypujemy solą i pieprzem. Ogórka kroimy w plastry, Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na Każdego zraza układamy pół plastra boczku, trochę cebuli i ogórka. Zawijamy w rulonik. Pomagamy sobie wykałaczkami. Każdego zraza dokładanie obsmażamy na bardzo wysoko rozgrzanym tłuszczu a następnie przekładamy do brytfanny lub garnka. Zalewamy wodą- tyle, żeby przykryć mięso.
    Na patelni, na której obsmażamy mięso podsmażamy chwilę marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy wszystko do zrazów i mieszamy bardzo delikatnie. Dokładamy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. A na koniec doprawiamy do smaku sos. Jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić odrobiną mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować