Zrazy w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości i dokładnie rozbijamy je z obu stron tłuczkiem, żeby łatwo było je zawinąć.
Ogórki i cebule kroimy w słupki
2.Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą i układamy na nim cebulę, ogórek i plasterek boczku. Zwijamy i spinając wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas smażenia i gotowania. Zrolowane mięso oprószamy mąką, obsmażamy na rumiano z każdej strony.
3.W garnku gotujemy bulion dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie wkładamy do niego obsmażone zrazy.
Gotujemy 30-45 minut.
Miękkie zrazy wyjmujemy łyżką cedzakową do miski, a bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką . Ja swój sos dodatkowo zagęszczam zasmażką. Wkładamy zrazy do sosu i razem zagotowujemy. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.
Komentarze