ZRAZY w SOSIE POMIDOROWYM

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Zrazy w połączeniu z buraczkami stanowią naprawdę smaczne,wyraziste ale delikatne zarazem danie obiadowe.

  • 60 min

Składniki:

  • na 3-4 porcje:
    1 kg wołowiny bez kości
    1-2 łyżki mąki
    olej do smażenia
    pieprz
    sól
    5 łyżek musztarda
    2 cebule pokrojone w pióra
    3 ogórki kiszone pokrojone w słupki
    150 g boczku wędzonego
    3 szklanki bulionu
    4 ziarenka ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-225cx3g 1. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości i dokładnie rozbijamy je z obu stron tłuczkiem, żeby łatwo było je zawinąć.
    Ogórki i cebule kroimy w słupki
  • image-1xkme5q 2. Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą i układamy na nim cebulę, ogórek i plasterek boczku. Zwijamy i spinając wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas smażenia i gotowania. Zrolowane mięso oprószamy mąką, obsmażamy na rumiano z każdej strony.
  • image-0w0l446 3. W garnku gotujemy bulion dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie wkładamy do niego obsmażone zrazy.
    Gotujemy 30-45 minut.

    Miękkie zrazy wyjmujemy łyżką cedzakową do miski, a bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką . Ja swój sos dodatkowo zagęszczam zasmażką. Wkładamy zrazy do sosu i razem zagotowujemy. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować