Zrazy po staropolsku

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Obecnie nie pracuję. Zajmuję się wychowaniem 6-letniego synka Kubusia.

Składniki:

  • ● 1 kg polędwicy wołowej
    ● 1 kg świeżych grzybów (najlepsze są prawdziwki)
    ● 3 l bulionu wołowego
    ● 3-4 ziemniaki
    ● 1 l kwaśnej śmietany
    ● 1 łyżka mąki
    ● 2 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy po staropolsku 1. Polędwicę kroimy w plastry.
    Lekko rozbijamy ręką, posypujemy
    pieprzem i obsmażamy na
    maśle. Grzyby kroimy w duże
    kawałki i wkładamy do garnka.Na grzybach układamy mięso,
    zalewamy bulionem i dusimy ok.
    20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem
    i przyprawa uniwersalna.
  • 2. Do garnka dodajemy ziemniaki
    pokrojone w plastry i dusimy
    do miękkości. Zaprawiamy śmietaną
    wymieszaną z mąką i gotujemy
    3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować