Zrazy na jabłkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotuję już ponad dwadzieścia lat i umiem nieraz zrobić coś naprawdę pysznego dosłownie z niczego. Zrazy na jabłkach uwielbiają moje dzieci, które są bardzo wybredne.

Składniki:

  • ● 1 kostka rosołowa
    ● 4 kotlety cielęce (łącznie ok. 400 g)
    ● 2 łyżki mąki
    ● 3 łyżki tłuszczu
    ● 2 jabłka
    ● sok z 1 cytryny
    ● 2 łyżki masła
    ● sól, pieprz
    ● majeranek
    ● ryż lub ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Zrazy na jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety myjemy krótko pod
    bieżącą wodą i osuszamy papierowym
    ręcznikiem. Na patelni
    rozgrzewamy olej. Kotlety
    przyprawiamy solą, pieprzem oprószamy mąką, a następnie
    rumienimy na patelni.
  • Zrazy na jabłkach 2. Jabłka myjemy, obieramy,
    wycinamy gniazda nasienne,
    a miąższ kroimy w ósemki. Mięso
    układamy w rondlu na skórkach
    z jabłek, wlewamy szklankę
    gorącej wody i dodajemy
    kostkę rosołową oraz majeranek.
    Dusimy ok. 50 minut.
  • 3. Cząstki jabłek skrapiamy sokiem
    z cytryny, oprószamy cukrem
    i majerankiem, a następnie
    obsmażamy na maśle tak,
    aby pozostały w całości.
  • 4. Miękkie zrazy układamy na
    jabłkach. Podajemy z ziemniakami
    z wody lub z ryżem ugotowanym
    z odrobiną masła.

Porady

● Najlepiej wybierać jabłka twarde o zwartym miąższu, np. ligole lub championy. ● Jabłka smażymy krótko, aby się nie rozpadły. ● Zamiast cielęciny możemy wziąć kotlety schabowe albo szynkę wieprzową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować