Zrazy są bardzo wdzięcznym daniem, dlatego, że wystarczy je przygotować, a potem praktycznie robią się same. W tym czasie kiedy powoli duszą się do miękkości ja mam czas dla mojej córeczki.
Zrazy duszone w sosie śmietanowo-pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokrój na szerokie plastry, rozbij tłuczkiem na cieniutkie płaty. Posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem. Boczek pokrój w paski, ogórki w słupki, zaś obrane cebule w ósemki. Na każdym płacie mięsa układaj plasterek boczku, słupek ogórka i ósemkę cebuli. Mięso posyp szczyptą majeranku. Zrazy zwijaj tak jak krokiety. Olej rozgrzej na patelni. Zrazy oprósz solą i mąką, zrumień. Podsmażone mięso przełóż do rondla. Wlej tłuszcz ze smażenia i trochę wody. Duś na wolnym ogniu do miękkości. Gdy zrazy będą miękkie, powstały w trakcie duszenia sos oprósz odrobiną mąki. Dodaj pieprz (najlepiej świeżo zmielony, który ma bardziej zdecydowany smak i aromat) oraz śmietanę. Zagotuj. Zrazy podawaj polane sosem.
Komentarze