Zrazy drobiowe ze skwarami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo łatwy i tani przepis na urozmaicony obiad. Zraziki te wymyśliłam, gdy chciałam zrobić na obiad coś innego niż zwykłe kotlety drobiowe, a nie chciało mi się wychodzić z domu na zakupy.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże piersi kurczaka,
    Farsz: 0,5kg boczku (może być surowy), 25dag sera żółtego, 1 cebula, sól, pieprz.
    mąka, jajko, bułka tarta, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Zrazy

Zrazy drobiowe ze skwarami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wszystko doprawiamy. Odcedzamy skwarki z nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Umyte piersi z kurczaka osuszamy, przekajamy na dwa cieńsze kotlety i rozbijamy tłuczkiem dość cienko, najlepiej przez folijkę. Solimy i pieprzymy. Z dużej podwójnej piersi kurczaka powinno wyjść nam 4 duże kotlety.
  • 3. Na rozbite kotlety układamy wzdłóż jednego dłuższego boku przygotowany wcześniej farsz, przykrywamy żółtym serem(może być pokrojony w paski) i zwijamy w zraza. Powinien wyjść nam długi cienki zraz.
  • 4. Zrazy obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Smacznego!

Porady

Piersi z kurczaka możemy zastąpić schabem. Do farszu nadaje się zarówno surowy boczek , jak i wędzony, czy też parzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować