Zrazy bawarskie z kapustą

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mąż często wyjeżdża służbowo, ja natomiast nie pracuję. Zajmuję się domem i dziećmi, mam więc czas na gotowanie różnych przysmaków.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    20 dag boczku
    1,5-2 kg kiszonej kapusty
    10 dag rodzynek
    2 łyżeczki tymianku
    4 jabłka
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Zrazy bawarskie z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy bawarskie z kapustą 1. Kapustę płuczemy i odciskamy (część odkładamy). Boczek kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do kapusty. Wsypujemy rodzynki i tymianek, mieszamy i chwilę dusimy, przyprawiamy do smaku. Karkówkę kroimy w plastry,
    rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na plastry mięsa nakładamy farsz z kapusty. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią, a następnie smażymy na tłuszczu z obu stron (zrazów nie obtaczamy w mące).
  • Zrazy bawarskie z kapustą 2. Dno brytfanki lub naczynie żaroodporne wykładamy pozostałą kapustą i farszem. Na kapuście układamy zrazy, na nich ponownie kapustę.
  • Zrazy bawarskie z kapustą 3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Wykładamy na pokrojone zrazy w kapuście. Tak przygotowane danie podlewamy niewielką
    ilością wody, następnie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C. Pieczemy 1-1,5 godziny. Danie podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Karkówka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zrazy z kiszoną kapustą

4.47 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zrazy z kiszoną kapustą

RedakcjaPP Lubię kulinarne nowości, a rodzina zwykle je akceptuje. 50 min

To może cię zainteresować