Zraziki zapiekane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pomysł na zraziki schabowe, ale bez sosu- są podpiekane z pieczarkami i serem. Idealne do kaszy lub ziemniaków.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 5 plasterków schabu
    - pół kilo pieczarek
    - 1 cebula
    - gruby plaster boczku wędzonego
    - łyżka musztardy
    - sól, pieprz
    - łyżka masła
    - mąka do panierowania
    - olej
    - 10 dag sera
    - pół pęczka natki pietruszki

Zraziki zapiekane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zraziki 1. Schab myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Każdy plaster smarujemy trochę musztardą, układamy na nim kawałek boczku i kawałek cebuli. Zawijamy, spinamy wykałaczką, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na brązowy kolor. Podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Zraziki pod serem 2. Pieczarki myjemy, kroimy. Kroimy pozostałą cebulę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju, smażymy pieczarki z cebulą. Posypujemy trochę solą i pieprzem. Następnie wykładamy je do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez pół godziny w 190 stopniach. (15 minut piekłam zakryte i 15 minut odkryte)

Komentarze

Podobne przepisy