Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niby zwykłe a inne

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    pół cebuli
    pół czerstwej kajzerki
    1 jajko
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    szczypta chili
    suszone śliwki
    tarta bułka do panierowania

    na sos
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    pół cebuli
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    szczypta lubczyku
    szczypta oregano
    1 szkl rosołu lub bulionu
    2 łyżki mąki
    natka pietruszki

Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę
    wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso na ok 16 porcji. W każdej umieścić suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej brzoskwinki. Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron .

    Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl wody, dodać cebulę i koncentrat oraz przyprawy, gotować 5 min, po czym zmiksować przy pomocy blendera, mąkę wsypać do słoiczka, wlać trochę wody i mocno wstrząsnąć. Dodać do sosu. Gdyby był zbyt rzadki , dodać mąki, gdyby zbyt gęsty, odrobinę wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru. Włożyć do sosu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce.

    Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy