Żółwik na obiad

5 (1 ocen)

  • 45 min

Żeby makaron z jajkiem nie był nudny podałam go w nieco innej formie.

  • 45 min

Składniki:

  • 1/3 opakowania makaronu świderki
    2 jajka
    3 plastry żółtego sera
    14 małych parówek (serdelków)
    sól
    pieprz
    4 goździki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Żółwik na obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowany makaron mieszamy z jajkiem i serem. 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Przecedzamy ale nie przelewamy zimną. Przekładamy z powrotem do garnka, wbijamy jajka, dodajemy żółty ser pokrojony w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron przekładamy do misek, ja użyłam dwóch o średnicy 13 cm (mierzonej u góry). Dociskamy łyżką i odstawiamy na chwilę.
  • Parówki odpowiednio nacinamy. 2. Dwie parówki nacinamy w poprzek na głębokość 2cm tylko z jednej strony. Wbijamy po dwa goździki. To będą głowy żółwi. W ośmiu kolejnych robimy małe podłużne nacięcia również tylko na jednym końcu. Pozostałe kroimy w cienkie plasterki.
  • Wbijamy parówki w makaron i zapiekamy. 3. Zawartość misek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po jednej stronie wbijamy parówki imitujące głowy żółwi, po bokach zaś po dwie imitujące nogi. Plasterkami obkładamy "skorupkę". Z jednego końcowego kawałka robimy ogonki. Całość zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.

Porady

Można również przygotować takie żółwiki bez zapiekania, wtedy musimy wcześniej ugotować parówki i dopiero je odpowiednio pokroić. Jeżeli chcemy zrobić więcej mniejszych należy zwiększyć ilość parówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makaron Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować