Żółwik na obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Przecedzamy ale nie przelewamy zimną. Przekładamy z powrotem do garnka, wbijamy jajka, dodajemy żółty ser pokrojony w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron przekładamy do misek, ja użyłam dwóch o średnicy 13 cm (mierzonej u góry). Dociskamy łyżką i odstawiamy na chwilę.
2.Dwie parówki nacinamy w poprzek na głębokość 2cm tylko z jednej strony. Wbijamy po dwa goździki. To będą głowy żółwi. W ośmiu kolejnych robimy małe podłużne nacięcia również tylko na jednym końcu. Pozostałe kroimy w cienkie plasterki.
3.Zawartość misek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po jednej stronie wbijamy parówki imitujące głowy żółwi, po bokach zaś po dwie imitujące nogi. Plasterkami obkładamy "skorupkę". Z jednego końcowego kawałka robimy ogonki. Całość zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.
Porady
Można również przygotować takie żółwiki bez zapiekania, wtedy musimy wcześniej ugotować parówki i dopiero je odpowiednio pokroić. Jeżeli chcemy zrobić więcej mniejszych należy zwiększyć ilość parówek.
Komentarze