Żółwik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna zabawa na długie wieczory. Przy pieczeniu pomagają mi 4-letnia Patrycja i roczny Igorek.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki
    ● op. cukru waniliowego
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● sól
    ● gotowy biały krem.
    Do dekoracji: rodzynki
    ● pasek galaretki
    ● 2 lentilki

Żółwik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą
    soli, dodajemy cukier i cukier
    waniliowy. Gdy piana będzie
    sztywna, wlewamy żółtka.
    Mieszamy drewnianą łyżką,
    dodajemy mąkę przesianą
    z proszkiem. Wlewamy do
    tortownicy w yłożonej papierem
    do pieczenia i pieczemy
    30 minut w 175 °C.
  • 2. Ciasto przekrawamy
    wzdłuż na pół i kroimy na dwa
    półkola – jedno to skorupa
    żółwia, z drugiego wycinamy
    głowę, nogi i prezent.
  • 3. Spody ciasta smarujemy
    kremem, przykrywamy ciastem,
    znów smarujemy. Dekorujemy
    rodzynkami, wykładamy
    lentilki (oczy) i buzię
    (galaretka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy