żółte jajeczka z zieloną niespodzianką

0 (0 ocen)

  • Średni

Takich jajek nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - szpinak mrożony rozdrobniony: 200 gramów
    - roszponka: 50 gramów
    - radicchio: 1 sztuka
    - szynka gotowana: 3 plastry
    - śmietana 18%: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - pestki dyni: 1 łyżka
    - ocet winny cytrynowy: 1 łyżeczka
    - kurkuma: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Żółte jajeczka z zieloną niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek,
    • wrzucić do wody z kurkumą i zagotować, wystudzić,
    • ściąć lekko końcówkę jajek, tak by stały, ściąć też czubek, tak by było widać żółtko,
    • żółtko wydrążyć z jajek delikatnie by ich nie uszkodzić,
  • 2. • szpinak podsmażyć na oliwie, dodać śmietanę i żółtka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
    • sałatę umyć i dokładnie osuszyć, radicchio porwać i ułożyć na talerzach razem z roszponką,
    • szynkę pokroić w paski, ułożyć na sałacie,
    • posypać uprażonymi wcześniej pestkami dyni
    • sałatę polać oliwą, octem, przyprawić solą i pieprzem,
  • 3. • do każdego jajka nakładać porcję szpinaku, przykryć czubkiem jajka,
    • ułożyć na sałacie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować