Żółte jajeczka z zieloną niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek,
• wrzucić do wody z kurkumą i zagotować, wystudzić,
• ściąć lekko końcówkę jajek, tak by stały, ściąć też czubek, tak by było widać żółtko,
• żółtko wydrążyć z jajek delikatnie by ich nie uszkodzić,
2.• szpinak podsmażyć na oliwie, dodać śmietanę i żółtka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
• sałatę umyć i dokładnie osuszyć, radicchio porwać i ułożyć na talerzach razem z roszponką,
• szynkę pokroić w paski, ułożyć na sałacie,
• posypać uprażonymi wcześniej pestkami dyni
• sałatę polać oliwą, octem, przyprawić solą i pieprzem,
3.• do każdego jajka nakładać porcję szpinaku, przykryć czubkiem jajka,
• ułożyć na sałacie
Komentarze