Pyszna wiosenno-letnia pizza wegetariańska na spodzie curry, która udowadnia, że nowalijki nie są tylko do surówek, a pizza nie musi ociekać tłuszczem. Oprócz swoich wartości odżywczych, jest przyjemna dla oka.
2 godz.
Składniki:
CIASTO (składniki na ok. 3-4 spody)
0,5 kg mąki
250 ml wody
20 g drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
łyżka CURRY
SOS POMIDOROWY:
łyżka koncentratu pomidorowego
250 ml przecieru pomidorowego
łyżka ziół prowansalskich lub oregano
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, cukier do smaku
SKŁADNIKI ( na 1 pizzę)
1/3 papryki czerwonej
3 duże rzodkiewki
1/3 pęczka szczypiorku
250 g sera żółtego
mała cebula
Żółta pizza z nowalijkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić z cukrem i wodą do płynności. Dodać curry, mąkę, sól a na koniec oliwę. Ciasto wyrobić aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. W międzyczasie z podanych składników przygotowujemy sos pomidorowy.
2.Ciasto wyrośnięte dzielimy na 3-4 części. Pozostałe możemy np. zamrozić. Wybraną część ciasta wałkujemy na cienki placek i zawijamy brzegi dookoła.
3.Pizzę smarujemy obficie sosem, na to starty ser, posiekana cebula, pokrojona w kostkę papryka, posiekany szczypiorek i plasterki rzodkiewki. Pizzę pieczemy 20 minut w 250 stopniach.
Komentarze