Żółta pizza z nowalijkami

5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna wiosenno-letnia pizza wegetariańska na spodzie curry, która udowadnia, że nowalijki nie są tylko do surówek, a pizza nie musi ociekać tłuszczem. Oprócz swoich wartości odżywczych, jest przyjemna dla oka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO (składniki na ok. 3-4 spody)

    0,5 kg mąki
    250 ml wody
    20 g drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy
    łyżka CURRY

    SOS POMIDOROWY:

    łyżka koncentratu pomidorowego
    250 ml przecieru pomidorowego
    łyżka ziół prowansalskich lub oregano
    ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    sól, cukier do smaku

    SKŁADNIKI ( na 1 pizzę)

    1/3 papryki czerwonej
    3 duże rzodkiewki
    1/3 pęczka szczypiorku
    250 g sera żółtego
    mała cebula
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Żółta pizza z nowalijkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem i wodą do płynności. Dodać curry, mąkę, sól a na koniec oliwę. Ciasto wyrobić aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. W międzyczasie z podanych składników przygotowujemy sos pomidorowy.
  • 2. Ciasto wyrośnięte dzielimy na 3-4 części. Pozostałe możemy np. zamrozić. Wybraną część ciasta wałkujemy na cienki placek i zawijamy brzegi dookoła.
  • 3. Pizzę smarujemy obficie sosem, na to starty ser, posiekana cebula, pokrojona w kostkę papryka, posiekany szczypiorek i plasterki rzodkiewki. Pizzę pieczemy 20 minut w 250 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować