Żółciutkie bagietki ziołowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

zapraszam:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki luksusowej typ 550
    50 g świeżych drożdży
    70 g płatków owsianych
    40 g margaryny do smażenia
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki suszonego majeranku
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    2 łyżeczki suszonego koperku
    1 łyżeczka kurkumy
    410 ml letniej przegotowanej wody
    2 łyżeczki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Żółciutkie bagietki ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na bułki 1. Do dużej miski przesiać obie mąki i dodać pokruszone drożdże. Rozetrzeć je z mąką. Płatki wrzucić do blendera i zmiksować ale nie musi być drobniutko. Przesypać do miski. Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski dodać sól,cukier oraz wszystkie przyprawy. Dodać przestudzoną margarynę. Wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto początkowo łyżką a potem gdy jest to nie możliwe dłońmi. Ciasto wyrabiać,aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką i włożyć ciasto. Posypać lekko mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • 2. Gdy upłynie wskazany czas nagrzać piekarnik do 200 st. Ciasto ponownie wyrobić. Uformować kule i podzielić ją na 4 równe części ( w miarę możliwości :)). Każdą część ciasta uformować w gruby wałek. Pod koniec formowania można dłonie zwilżyć odrobiną oleju i dokończyć formowanie bagietki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bagietki. Posmarować z wierzchu wodą (dosyć obficie). Piec 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić bagietki jeszcze przez 5 minut. Wyjąć,ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować