ŻOŁĄDKOWIEC

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Po przekrojeniu ciasta w środku wygląda jak "żołądek", dlatego stąd nazwa "Żołądkowiec". Ciekawe i pyszne ciasto. Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki :
    2 szklanki mąki (1 łyżkę odsypać)
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki maku
    25 dag margaryny
    6 jajek
    6 łyżek oleju
    2 łyżki kakao
    1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy, cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Żołądkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ŻOŁĄDKOWIEC 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej części wsypać mak i wymieszać. Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Do trzeciej części dodać łyżkę mąki, wymieszać. Podłużną foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki zrobić rowek (przejechać dwa razy nożem) i wlać ciasto z kakao. Znowu zrobić rowek i wlać ciasto białe. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st. - 220 st. około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować