Ta potrawkę robiłam na walentynki smakowało wyśmienicie :)
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- żołądki z kury: 500 gramów
- rosół z kury- 2 kostki rosołowe: 2 sztuki
- papryka czerwona słodka: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 150 mililitrów
- curry do smaku wypróbowałam już do różnych dań: 1 łyżeczka
- ryż 2 woreczki: 2 sztuki
Żołądki w sosie z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki czyścimy ,myjemy i odsączamy Do głębokiego talerza wkruszamy rosół z kury zalewamy oliwą z oliwek i mieszamy do rozpuszczenia. Żołądki wkładamy do marynaty która powstała z oliwy i rosołków z kury . Tak przez 20 minut marynują się żołądki .Żołądki wkładamy na patelnie i smażymy jakieś 20 minut. Podlewamy wodą .Posypujemy papryką czerwona i carry mieszamy .Dusimy do miękkości podajemy z ryżem
Ryż gotujemy w saszetkach 2 saszetki ugotować według tego co pisze na opakowaniu odcedzić a potem wyciskamy serduszka przez foremkę polewamy sosem z żołądkami bardzo pyszne do tego sałatka obiad na 10 :)
Komentarze