Żołądki w sosie śmietanowym

4.77 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na to łatwe danie dostałam od koleżanki z pracy.

Składniki:

  • ● 1 kg żołądków drobiowych
    ● 2 marchewki
    ● pietruszka
    ● ziele angielskie
    ● liść laurowy
    ● kostka rosołowa
    ● 250 ml śmietany 36-proc.
    ● 1,5 łyżki mąki
    ● 2 łyżki masła
    ● koperek
Wystaw ocenę:

4.77 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Żołądki w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Zalewamy wodą. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Z liściem, zielem i kostką dodajemy do żołądków. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wywar zachowujemy.
  • 2. Masło roztapiamy. Mieszając, dodajemy mąkę, a następnie stopniowo wlewamy trochę wywaru z żołądków. Śmietanę mieszamy z resztą wywaru i wlewamy do sosu. Wkładamy żołądki i marchewkę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperek myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy. Posypujemy potrawę na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować