Żołądki kurze z pieczarkami i żółtym serem

5 (168 ocen)

Receptura ta pochodzi z mojej wiekowej już skarbnicy przepisów kulinarnych.

Składniki:

  • 1 kg kurzych żołądków
    50 dag pieczarek
    2 cebule
    10 dag żółtego sera
    łyżka mąki
    2 łyżki smalcu
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Żołądki kurze z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyścić i dokładnie umyć, pokroić na części. W garnku zagotować wodę, włożyć żołądki (wody tyle , żeby je przykrywała). Cebulę posiekać, podsmażyć, dodać do żołądków i gotować pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki (również można podsmażyć), gotować jeszcze 15 minut, po czym dodać przygotowaną ze smalcu i mąki zasmażkę. Gotować jeszcze 10 – 15 minut.
    Podawać gorące, posypane startym żółtym serem.
    Smacznego!

Porady

Ja najpierw sparzam żołądki – wrzucam na wrzątek, zagotowuję, odcedzam, wrzucam do drugiego garnka z wrzątkiem i dalej gotuję jak wyżej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ser żółty Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować