• Żołądki indycze po żydowsku

    Autor: Marcin Kosicki, Zalasewo

  • Moja żona i dwie córki (5 i 10 lat) dzięki temu daniu polubiły podroby.

  • Składniki

    1 kg indyczych żołądków
    2-3 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki curry
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    bagietka

  • Sposób przygotowania

    1.

    Żołądki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Cebule i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

    2.

    Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wkładamy żołądki. Posypujemy szczyptą soli i curry. Obficie oprószamy pieprzem. Wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy potrawę. Podajemy z pokrojoną bagietką.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    z_roznych_stron_swiata, kuchnia żydowska, indycze żołądki
  • 1 komentarz
    • Gość
      2013-08-31T20:17:00+02:00 Soul_2008 (gość) IP: 94.231.*.*
      Są super.... i niezwykle proste! Osobiście gotuję żołądki z kostką warzywną, a po ostudzeniu, kroję na kawałki i dalej już jak w przepisie. Oczywiscie zamiast wody taką samą ilośc wywaru z gotowania żoładków.

Autor: Marcin Kosicki, Zalasewo

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-12T18:49:27+01:00

3575 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_02-2012

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »