Zmrożony mus owocowy z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

wspanialy zmrożony mus owocowy z polewą czekoladową, migdałami,owocami

  • 30 min

Składniki:

  • borówka amerykańska 3 szklanki
    maliny 2/3 szklanki
    jeżyny 1/3 szklanki
    poziomki 1/3 szklanki
    banany 3 sztuki
    płatki migdałowe 5 łyżek
    orzechy laskowe 2 łyżki
    czekolada gorzka 90% kakao 3/4 opakowania
    woda 3 łyżki
    miód gryczany lub inny 2 łyżki

Zmrożony mus owocowy z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i studzimy.
  • 2. 2 szklanki borówek amerykańskich (1 szklankę borówek odkladamy), 3 banany oraz reszte owoców: maliny, poziomki, jeżyny (zostawiając po kilka sztuk wg uznania do dekoracji) wsypujemy do malaksera/blendera, dodajemy miód i dokładnie miksujemy na gładką masę.
  • 3. Mus owocowy przelewamy do 6 szklanek/pucharków i wstawiamy do zamrażalki na około 20 minut.
  • 4. Przygotowujemy 3/4 gorzkiej czekolady 90 % kakao lub innej. Łamiemy ją na mniejsze kawałki.

    Czekoladę mieszamy z 3 łyżkami wody i topimy ją na parze w miseczce

    Orzechy laskowe siekamy.
  • 5. Wyjmujemy po około 15-20 minutach mus owocowy z zamrażalki i posypujemy go resztą odłozonych borówek amerykańskich.

    Polewamy roztopioną czekoladą, posypujemy odłozonymi owocami (maliny, poziomki, jezyny), posiekanymi orzechami oraz prazonymi płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy