Złote placki ziemniaczane z cukinią i papryką

4.48 (189 ocen)

Placki ziemniaczane z cukinią troszkę inne od tradycyjnych, ale gwarantuję, że bardzo smaczne :)

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
    kawałek wyrośniętej cukinii – po obraniu i usunięciu pestek ważył 20 dag
    1/4 dużej czerwonej papryki
    1 mała cebula
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    mała łyżeczka igiełek świeżego tymianku
    2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 duże jajko
    10 dag mąki pszennej
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Złote placki ziemniaczane z cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrałam i umyłam. Cukinię umyłam, obrałam ze skórki i usunęłam część z pestkami. Ziemniaki i cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dłonią odcisnęłam z soku, który odlałam.
  • 2. Paprykę umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cebulkę obrałam i również drobno pokroiłam. Natkę pietruszki i tymianek opłukałam, osączyłam z wody. Igiełki tymianku obrałam ze zdrewniałych łodyżek, natkę posiekałam.
  • 3. Do ziemniaków, cukinii, papryki i ziół dodałam jajko, koncentrat pomidorowy i mąkę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałam.
  • 4. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcję masy, formując placuszki. Smażyłam je z obu stron na złoty kolor.
  • 5. Po usmażeniu osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałam na gorąco z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Tymianek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować