Złota rybka z warzywami

0 (0 ocen)

Mielony kotlet rybny z pysznymi i zdrowymi dodatkami. Cieszy oko i wybornie smakuje.

Składniki:

  • 50 dag filetów z mintaja lub pangi
    1/2 puszki sałatkowego tuńczyka w oleju
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 jajka surowe
    1 cebula
    szklanka mleka
    8 łyżek płatków owsianych
    garść posiekanej zieleniny
    pokruszone płatki kukurydziane
    sól
    olej do smażenia

Złota rybka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć , skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą warzywną , zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
  • Masa rybna 2. Następnie filety zmielić w maszynce lub drobno posiekać.
    Tuńczyka rozgnieść widelcem, cebulę utrzeć na tarce, jajka ugotowane na twardo drobno posiekać. Płatki owsiane zalać wrzącym mlekiem i pozostawić do nasiąknięcia.
    Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę , dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku.
  • Płatki 3. Z masy formować małe kotleciki , nadawać im kształt ryby i panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • 4. Kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Przy odwracaniu kotletów posługiwać się szeroką łopatką. Podawać z dowolnymi warzywami.

Porady

Najbardziej smakują z młodymi ziemniaczkami z wody, posypanymi koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy