Łosoś z borowikami

0 (0 ocen)

Dwie rzeczy które lubię najbardziej to właśnie łosoś i borowiki, a w jednej potrawie to już niebo w gębie :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    100 g ryżu
    2 mniejsze marchewki
    2 średnie świeże borowiki

    Składnik dodatkowy:
    350 g świeżego łososia w filecie

    Składniki robocze:
    500 ml. bulionu do gotowania ryżu
    łyżeczka soku z cytryny do skropienia ryby
    sól, pieprz cytrynowy, kilka wiórków zimnego masła do ryby
    1 posiekana cebula, łyżka masła, 2 łyżki gęstej śmietany, sól i pieprz biały mielony do borowików

    Składniki do dekoracji:
    listki bordowej sałaty, natka pietruszki, kawałki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tqgnbq 1. Filet z łososia dokładnie oczyścić z ości i skórę z łusek, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odłożyć przynajmniej na pół godziny do lodówki.
    W tym czasie ugotować ryż z obranymi marchewkami na bulionie, w trakcie gotowania wyjąć marchewki i takie półtwarde pokroić w słupki a'la frytki.

    Borowiki pokroić w plastry, przesmażyć na maśle dodając posiekaną cebulę, sól, pieprz i śmietankę.
  • image-1p3y2tt 2. Łososia wyjąć z lodówki, obłożyć wiórkami masła i wstawić do pieczenia w kombiwarze lub prodiżu. Piec 30 minut w 180 stopniach, na 10 minut przed końcem ułożyć na rybie przesmażone na maśle borowiki, zapiec do zrumienienia.
  • image-012fscr 3. Rybę z grzybami podać na ryżu, obłożyć frytkami z marchewki, udekorować liśćmi sałaty, natką i kawałkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować