Złota nalewka z pigwy

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Bardzo wyrazista w smaku i mocna nalewka, pachnąca pomarańczą i anyżem o pięknym bursztynowym kolorze. Im starsza, tym lepsza. Nalewka wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i wpływa na lepszą kondycję serca - obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Tak więc: na zdrowie!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg pigwy
    750 ml wódki, 38%
    250 g cukru
    3 łyżki miodu lipowego
    2 gwiazdki anyżu
    1/2 pomarańczy (skórka i sok)
    50 ml ciemnego rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Wódki

Złota nalewka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etap 1 - owoce zalane wódką 1. Owoce przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne, skórkę zostawić. Pokroić w kostkę lub w paski, włożyć do dużego słoja, zalać wódką, zamknąć i odstawić na 1,5 miesiąca w słoneczne i ciepłe miejsce.
  • 2. Po tym czasie zlać nalewkę a owoce zasypać cukrem, słój zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni. Można potrząsać słojem, by cukier się lepiej rozpuścił. Nie przejmować się jak owoce ściemnieją. Potem zlać płyn i połączyć z resztą nalewki. Owoce można albo wyrzucić albo wykorzystać np. do duszenia z mięsem.
  • Aromatyzowanie nalewki 3. Do nalewki dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy. Dodać też anyż i rum. Nalewkę zostawić ponownie na 2 tygodnie, zamkniętą. Często potrząsać słojem.
  • 4. Po tym czasie odcedzić, najlepiej przez drobne sitko z gazą, do butelek. Żeby nabrała aromatu i wyklarowała się pozostawić ją w ciemnym i chłodnym miejscu na 3 miesiące. Po tym czasie na dnie butelek wytworzy się osad, wtedy należy delikatnie zlać górną część nalewki do innych butelek, pozostawiając na dnie niechciany osad. Gdyby zdarzyło się, że osad zmiesza się ponownie z klarowną częścią nalewki, pozostawić całość na 1-2 dni w spokoju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować