"Złota" cukinia z ostrym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mój przysmak!Uwielbiam chrupiącą z góry i delikatną w środku cukinię z tym kremowym ostrym sosem - wspaniałe połączenie!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Młoda cukinia: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - jogurt naturalny gęsty: 150 mililitrów
    - majonez: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - ostra paryka mielona: 2 szczypty
    - sól i świeżo zmielony pieprz: 2 łyżeczki
    - olej do smażenia: 2 łyżki

"złota" cukinia z ostrym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć i pokroić na plasterki o grubości 1cm,posolić i odstawić na 5min,dokładnie osuszyć,panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 3min,z każdej strony,na złoty kolor.
    Jogurt wymieszać z majonezem,dodać zmiażdżony czosnek,doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem - wyłożyć do malutkich miseczek,z góry posypać szczyptą ostrej papryczki.Na talerz wyłożyć cukinię,podawać z sosem.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy