Złocisty sos curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KURCZAK: piersi kurczaka kroimy w małe kawałki, solimy i pieprzymy.
2.MARYNATA:
Starty imbir, startą skórkę oraz wyciśnięty sok z mandarynki, sok z cytryny, pieprz cayenne, paprykę słodką, cukier lub miód mieszamy razem z pokrojonym kurczakiem i wkładamy do lodówki na 10 min.
3.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę przysmażamy na oleju, następnie dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy około 5 min. Bulion rosołowy rozrabiamy w gorącej wodzie i wlewamy do kurczaka, kiedy zacznie się gotować dodajemy curry, śmietanę.
Sos podajemy z ryżem.
Porady
Sos można zagęścić rozpuszczając 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej w 2 łyżkach wody.
Do sosu można dodać natkę pietruszki.
Komentarze