Złocisty kurczak duszony z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Rozpływa się w ustach. Wyśmienicie nadaje się na uroczysty posiłek.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ● duży kurczak
    ● 20 dag niezbyt chudego boczku
    ● 20 dag masła
    ● 5 łyżek bulionu drobiowego
    ● sól
    ● 3 liście laurowe
    ● kilka gałązek szałwii
    ● 20 dag małych pieczarek

Złocisty kurczak duszony z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Do środka wkładamy szałwię i liście laurowe. Boczek kroimy w cienkie plastry. Owijamy kurczaka i obwiązujemy bawełnianą nicią lub spinamy szpilkami do szaszłyków.
  • 2. W brytfance rozgrzewamy połowę masła i wkładamy kurczaka. Pieczemy 20 minut w 200 °C.
  • 3. Pieczarki oczyszczamy. Większe kroimy na pół. Podsmażamy na 3 łyżkach masła. Przekładamy do brytfanny. Pieczemy jeszcze 30 minut, podlewając kurczaka bulionem i roztopioną resztą masła. 4. Kurczaka wyjmujemy, usuwamy nici i kroimy w kawałki. Wykładamy na talerze z pieczarkami. Sos z pieczenia podajemy osobno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy