Rozpływa się w ustach. Wyśmienicie nadaje się na uroczysty posiłek.
1 godz. 10 min
Składniki:
● duży kurczak
● 20 dag niezbyt chudego boczku
● 20 dag masła
● 5 łyżek bulionu drobiowego
● sól
● 3 liście laurowe
● kilka gałązek szałwii
● 20 dag małych pieczarek
Złocisty kurczak duszony z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Do środka wkładamy szałwię i liście laurowe. Boczek kroimy w cienkie plastry. Owijamy kurczaka i obwiązujemy bawełnianą nicią lub spinamy szpilkami do szaszłyków.
2.W brytfance rozgrzewamy połowę masła i wkładamy kurczaka. Pieczemy 20 minut w 200 °C.
3.Pieczarki oczyszczamy. Większe kroimy na pół. Podsmażamy na 3 łyżkach masła. Przekładamy do brytfanny. Pieczemy jeszcze 30 minut, podlewając kurczaka bulionem i roztopioną resztą masła. 4. Kurczaka wyjmujemy, usuwamy nici i kroimy w kawałki. Wykładamy na talerze z pieczarkami. Sos z pieczenia podajemy osobno.
Komentarze