Złociste skrzydełka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Bakcylem gotowania zarazili mnie moi rodzice. Przepis na tę potrawę powstał, gdy chciałem przygotować coś smacznego i niebanalnego na spotkanie z kolegami motocyklistami.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 10 skrzydełek z kurczaka
    ● główka czosnku
    ● 3-4 cebule
    ● 2 łyżki płynnego miodu
    Marynata:
    ● sól
    ● pieprz
    ● 100 ml oleju

Złociste skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Złociste skrzydełka 1. Skrzydełka dokładnie
    myjemy i osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym.Cebule i czosnek obieramy
    i kroimy w kostkę.
  • 2. Robimy marynatę: olej mieszamy
    z solą i pieprzem. Skrzydełka
    starannie nacieramy
    marynatą i ściśle jedno obok
    drugiego układamy w brytfannie.
    Posypujemy cebulą
    i czosnkiem, polewamy miodem.
    Wkładamy na ok. 3 godziny
    do lodówki.
  • 3. Skrzydełka przekładamy
    na aluminiową tackę i pieczemy
    na rozgrzanym grillu do
    zrumienienia, od czasu do czasu
    obracając.

Porady

Do marynaty możemy dodać przyprawę do kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy