Złociste paluchy mleczne

0 (0 ocen)

Domowe, mleczne bułeczki idealne dla ucznia na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej,
    20g świeżych drożdży,
    250ml mleka,
    50g brązowego cukru,
    2 łyżki masła.

Złociste paluchy mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe paluchy 1. Mąkę przesiać do miski, wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże. Dodać cukier. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodać wiórki masła. Zagniatać tak długo, aż masło się rozpuści.
  • surowe paluchy2 2. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść ciasto, uformować około 15 podłużnych, małych paluchów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • surowe paluchy3 3. Ponacinać na ukos w trzech miejscach. Piec ok. 20minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy