zlabia - drożdżowe ciasteczka

0 (0 ocen)

drożdżowe ciasteczka znane w wielu krajach. Maghrebu. Ciasteczka te moczy się w słodkim cukrowym syropie z dodatkiem wody z kwiatu pomarańczy, bądź wody różanej. Polecam bo są bardzo smaczne

Składniki:

  • 3/4 szkl mąki pszennej
    200 ml ciepłej wody
    1 kopiasta łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
    1 łyżka gęstego jogurt
    15 ml oleju
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    olej do smażenia

    syrop:
    3/4 szkl. cukru
    150 ml wody
    1-2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy bądź wody różanej (ja chlusnęłam na oko)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Zlabia - drożdżowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wsypujemy do szklanki dodajemy cukier i zalewamy odrobiną cieplej wody; odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, skrobię kukurydzianą, sól; mieszamy. Następnie dodajemy jogurt i olej. Wlewamy drożdże i resztę wody. Mieszamy żeby powstała gładka masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy syrop. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę. Stawiamy na gazie; mieszamy aż cukier się rozpuści. Przykrywamy pokrywką; zmniejszamy gaz i gotujemy ok 20 minut. Odstawiamy na bok kiedy syrop trochę przestygnie dodajemy wodę kwiatową.
  • 3. Po 30 minutach odkrywamy ciasto i mieszamy, żeby pozbyć się pęcherzy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego, z cienką końcówką (ja włożyłam do torebki na mrożonki i odcięłam róg). Kiedy olej będzie gorący wyciskamy masę robiąc „ślimaki”. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  • 4. Ciastka wrzucamy do syropu, kładziemy na kratce do odcieknięcia.

Porady

Ja swoje ciasteczka „wyciskałam” z torebki na mrożonki, można też użyć butelki po keczupie czy rękawa cukierniczego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować