Ziołowy schab podany na duszonej kiszonej kapuście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Schab ziołowy z kiszoną kapustą to moja propozycja na obiad.Syty,bardzo smaczny i aromatyczny.Danie możemy podać z ziemniakami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • pół kilo schabu
    olej
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżeczki mieszanki ulubionych ziół
    pół kilo kiszonej kapusty
    2 średnie cebule
    przyprawa do bigosu i dań z kapusty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Ziołowy schab podany na duszonej kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry,każdy plaster nacieramy olejem i ziołami.Następnie odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce.
  • 2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy plastry schabu z obu stron,uważając,żeby za mocno nie przypiec ziół,następnie mięso podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn,a schab oprószamy solą i pieprzem.
  • 3. Kapustę płuczemy i odcedzamy,przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości,miękką kapustę dokładnie odcedzamy.
    Cebule obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
  • 4. Usmażoną cebulę wraz z olejem na którym się smażyła przekładamy do kapusty.Całość dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą,pieprzem i przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
  • 5. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu.Podajemy gorące.

Porady

Użyłam gotowej mieszanki ziół Ojca Mateusza,w skład której wchodzą:majeranek,czosnek,cebula,bazylia,kolendra,pieprz,lubczyk,imbir,kurkuma,kminek,oregano,tymianek,rozmaryn. Można użyć dowolnej mieszanki ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować