Ziołowy omlet z cukinią

5 (1 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aromatyczny omlet z cukinią, ziołami, pomidorem i parmezanem jest dla mnie idealnym posiłkiem przed pełnym wyzwań dniem. Daje mnóstwo energii, jest zdrowy, a jego smak pobudza zmysły...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia zielona (mała): 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka (pszenna): 2 łyżki
    - śmietana: 5 łyżek
    - bazylia (suszona): 1 łyżeczka
    - oregano (suszone): 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - czosnek (przeciśniety przez praskę): 0.5 ząbka
    - parmezan (tarty): 2 łyżki
    - pomidor (średniej wielkości): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Ziołowy omlet z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć (jeżeli jest mała nie trzeba jej obierać), pokroić w paski 2 na 0,5 cm. Pomidora umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić cukinię, dusić pod przykryciem, aż lekko zmięknie.
  • omlet "zielono mi" 3. Jajka, mąkę, śmietanę, sól, zioła dokładnie połaczyć (najlepiej rózgą lub mikserem), przelać na patelnię z cukinią, po chwili zmniejszyć ogień, przykryć, smażyć z obu stron, aż jajka całkowicie się zetną,ale nie będą suche. Pod koniec smażenia dodać pomidory. Omlet posypać parmezanem, podawać gorący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cukinia Jajka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować