Ziołowo-maślane pieczone ziemniaki

5 (153 ocen)

  • 60 min

Ziemniaki pieczone z masełkiem, z dodatkiem wyrazistego czosnku i aromatycznego tymianku to udoskonalone wspomnienie mojego dzieciństwa - ziemniaków zawiniętych w folię aluminiową pieczonych w ognisku.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 średnich młodych ziemniaków
    6 ząbków czosnku
    2 łyżki suszonego tymianku
    6 łyżek masła
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz


Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Ziołowo-maślane pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0emnfhv 1. Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować, lekko podgotować około 5-10 minut w osolonej wodzie. Następnie przestudzić, ponacinać co 5mm, natrzeć masłem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.
  • 2. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki.
  • image-01dluhb 3. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć ziemniaki
    i posypać plastrami czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego
    do 200 stopni i piec około 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować