Wspaniałe purée z młodych ziemniaków pasuje do wielu dań obiadowych. Dodatek pietruszki,koperku i czosnku oraz odrobiny masła nadaje mu charakterystyczny niepowtarzalny smak.
Ziołowo-czosnkowe purée z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie odparowujemy. W czasie gotowania ziemniaków rozgniatamy czosnek i smażymy go na rozgrzanej patelni (1 minutę).
2.Ugotowane ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka (nie rozgniatamy ich na puszystą masę,to purée ma mieć konsystencję zwartą,ale z widocznymi kawałkami ziemniaków i ziół).
3.Do purée dodajemy czosnek,natkę pietruszki i koperek,łyżkę masła.Ziemniaki są wciąż gorące,więc masło szybko rozpuści się.Mieszamy.Teraz nakładamy purée do foremki.
4.Usuwamy foremkę i mamy pięknie podany dodatek do dań głównych.Dekorujemy.
Komentarze