Ziołowo-czosnkowe purée z młodych ziemniaków

5 (176 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniałe purée z młodych ziemniaków pasuje do wielu dań obiadowych. Dodatek pietruszki,koperku i czosnku oraz odrobiny masła nadaje mu charakterystyczny niepowtarzalny smak.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - młode ziemniaki: 5 sztuk
    - koperek - posiekany: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki - drobno posiekana: 2 łyżeczki
    - masło 82% tłuszczu: 1 łyżka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziołowo-czosnkowe purée z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie odparowujemy. W czasie gotowania ziemniaków rozgniatamy czosnek i smażymy go na rozgrzanej patelni (1 minutę).
  • ziemniaki ugotowane 2. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka (nie rozgniatamy ich na puszystą masę,to purée ma mieć konsystencję zwartą,ale z widocznymi kawałkami ziemniaków i ziół).
  • forma puree 3. Do purée dodajemy czosnek,natkę pietruszki i koperek,łyżkę masła.Ziemniaki są wciąż gorące,więc masło szybko rozpuści się.Mieszamy.Teraz nakładamy purée do foremki.
  • puree Asi 4. Usuwamy foremkę i mamy pięknie podany dodatek do dań głównych.Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować